5 lessen die ik heb geleerd met bloggen – persoonlijke update

Inmiddels bestaat mijn blog alweer 3 jaar, hoera! Tijd voor een persoonlijke update over mij, mijn blog en een aantal tips voor als je ook een blog zou willen beginnen. Lees je mee?

1. Begin een blog voor je plezier en niet voor het geld

Misschien lees je dit wel wel vaker, maar toch wil ik dit punt als eerste benoemen. Begin met bloggen als het je oprecht leuk lijkt, maar niet met de gedachte geld te gaan verdienen. De kans is groot dat je na een paar weken stopt, omdat het niet zo gemakkelijk ging zoals je had gehoopt. ;p

bloggen

2. Wees kritisch

Na een paar maanden. toen ik was begonnen met bloggen werd ik door een bedrijf benaderd voor een samenwerking. Ik was mega blij, want het was mijn eerste samenwerking! Het ging toen om een kleine sample van een gezichtscrème. Ik weet nog goed dat ik een paar uren in dat artikel heb gestoken, wat ik nu echt niet meer zou doen. Nu neem ik alleen samenwerkingen aan als ik er 100% voor wil gaan.

bloggen

3. Weet wat jouw blog waard is

Het is zo belangrijk dat je weet wat jouw blog waard is! Een bedrijf ziet jouw blog vaak als een gratis reclamebord, wat echt niet oké is.

Op internet kun je speciale formules vinden waarmee je uit kunt rekenen hoeveel je voor een betaald artikel kunt vragen. Ik zou zeggen, Google het eens! 😉

Conclusie: heb jij veel bezoekers per maand op jouw blog, wees kritisch en geef dit aan!

4. Bloggen is een serieuze business

Het valt mij op dat veel mensen uit mijn omgeving heel makkelijk over bloggen denken, wat ik ergens best vervelend vind. Het is niet alleen af en toe artikeltjes tikken en voor de rest Netflixen, alles behalve.

Om eerlijk te zijn heb ik hier ook geen tijd voor en ben ik in mijn vrije tijd altijd bezig met mijn blog. Inmiddels komen er 4 tot 6 artikels per week online en dat is hard werken. Het is niet alleen het schrijven van een artikel maar je moet bijvoorbeeld ook foto’s maken, bewerken, seo, en als je het zakelijk wilt doen, enorm actief zijn op o.a. je social media.

5. De interactie

Het leukste aan bloggen vind ik stiekem toch de interactie met mijn volgers, jullie. Het is bijzonder dat een hele groep mensen meeleven, met alles wat ik doe, zo leuk!

Niet alleen op mijn blog, maar ook op mijn Instagram. Thanks! <3

bloggen

6. Have fun!

Wil jij een blog starten maar durf je het misschien nog niet zo goed? Ik zou zeggen, gewoon doen! Wist je dat je met WordPress eerst een gratis website kunt bouwen en lekker offline kunt schijven? Niemand die je ziet, nooit geschoten is altijd mis. 😉

bloggen

Wat vind jij van bloggen en zou je er zelf één willen?

Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:

Liefs
x

Psst. Volg jij me al op @Enjoyyourownbeauty.nl of @Foodvibes.nl ?

Join the Conversation

 1. Hoi Fabiënne,
  Ik vind blogs heel leuk om te lezen, en vooral als ze over eten/recepten gaan of over reizen. Jouw blog leest gemakkelijk weg, is heel interessant en je schrijft echt heel goed met pakkende teksten. Ik blijf dan ook een van je trouwe volgers hoor! Dus vooral doorgaan en héél veel succes!

 2. Ik sluit me helemaal aan bij je punten! Puntje 1 is oh zo belangrijk! En punt 4 is heel herkenbaar. Gelukkig krijgen steeds meer mensen in mijn buurt in de gaten dat het veel meer is dan alleen wat tokkelen achter je laptop. En dat is toch wel heel fijn!

  1. Super fijn! Dan voel je je ook meer begrepen hé? haha.

 3. YES! Ik ben het helemaal met je eens! Een blog begin je echt omdat het je hobby is. Niet vanwege het geld. Zo heb ik onlangs nog een samenwerking afgeslagen omdat het totaal niet bij mij en mijn blog past.

  1. Goed van je! 🙂

 4. Hey, bedankt voor het leuk artikeltje ! Ik ben nog maar een 4 tal maanden bezig met bloggen, maar het maakt me gewoonweg blij ! Ik doe het voor het plezier, maar samenwerkingen vind ik wel leuk erbij te nemen !

 5. Ik herken veel van die punten. Ik was ook helemaal blij met mijn eerste samenwerking, maar zou nu nooit meer akkoord gaan. Grappig hè hoe dat werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees de disclaimer.
Close