Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Yes! Een update en tevens een leuk artikel over mijn favoriete knaagdieren, mijn cavia’s! Misschien heb je ze al eens eerder gespot op mijn Instagram, want daar komen ze regelmatig voorbij!

Het verzorgen van een cavia valt echt reuze mee. 1 á 2 keer in de week de bak verschonen is voldoende. Ze vragen wel elke dag om vers water, caviavoer, (4 keer) verse groente en hooi. Wist je dat mijn cavia altijd op het hokje springt als hij weet dat ik zijn voerbak ga vullen? Zo lief!

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Kwebbellaars

Cavia’s zijn echt gezellige dieren, ze kwebbelen de hele dag door! Een cavia is een groepsdier en daarom is het belangrijk om altijd twee cavia’s te hebben. Vaak hoor je dat mensen maar 1 cavia willen, maar beseffen zich niet dat een cavia een groepsdier is! Meestal wordt er gezegd: Ik geef hem héél veel aandacht! Dit is natuurlijk super lief, maar jij bent zelf geen cavia en kwebbelt ook niet zoals het beestje dat doet. Denk er dus goed over na, als je deze diertjes wilt aanschaffen.

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Brownie en Loempi kwebbelen de hele dag met elkaar en beginnen hard te fluiten als ik de koelkast open. Ze weten maar al te goed dat daar het eten ligt en pakken dan ook echt hun kans! Het lijkt soms bijna een spelletje, kijken wie het hoogst kan fluiten haha.

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Wat eten ze?

Cavia’s zijn super simpel om te verzorgen, ook qua eten. Je zou bijna zeggen: ze eten wat de pot schaft. Bijna alle groente die je in huis hebt mogen ze eten, behalve koolsoorten. Van kool worden ze luchtig en krijgen ze last van hun darmpjes, die erg gevoelig zijn. Hieronder een klein overzicht:

Wat ze mogen eten:
Appel
Komkommer
Witlof
Sla
Andijvie
Paprika
Wortel
Tomaat
Druiven
Spinazie

Wat ze niet mogen eten:
Aardappel
Bonen
Aubergine
Champignons
Courgette
Prei
Ui
Rabarber
Sperziebonen

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Bovenstaande lijst is echt maar heel klein van wat ze wel en niet mogen hebben. Als ik alles zou noteren, dan wordt deze blogpost heel erg lang. Nu heb je in ieder geval een idee! 😉

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Vertroetelen

Om een cavia tam te maken is het belangrijk om, van jongs af aan het beestje voorzichtig op te pakken en te vertroetelen. Zit je ’s avonds lekker voor de tv? Pak een handdoek en zet de cavia bij je op schoot. Wil je het diertje extra verwennen of is je cavia bang? Pak dan iets lekkers zoals een stukje komkommer en probeer haar dit te laten eten. Dit kan net dat beetje extra zijn om het baasje te gaan vertrouwen.

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

De kooi

Vroeger begon ik met een kleine kooi, maar sinds 3 jaar staat er een grotere kooi in de woonkamer. Ze hebben nu voldoende ruimte om te scharrelen en te dutten, wat mij als baasje een fijn gevoel geeft. Ze hebben een eigen hokje in de kooi waar ze zich in kunnen verstoppen als ze schrikken of bang zijn. Een cavia is van nature een vluchter en geen vechter, vandaar dat het ook super belangrijk is dat ze een plek hebben waar ze in kunnen schuilen.

Verder hangt er een bal in het midden van de kooi, waar ze het hooi uit moeten trekken. Het moet natuurlijk niet te makkelijk voor ze worden. 😉

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

Zomer

In de zomer zet ik Brownie en Loempi vaak buiten, dat vinden ze zó fijn! Heerlijk tussen de grassprieten snuffelen, maar wist je dat ze ook dol zijn op gras? Ik leg altijd een parasol over de kooi heen zodat het niet te heet wordt, maar zelfs dan moet je het nog wel in de gaten houden want ook in de schaduw kan het snel te warm worden. Cavia’s kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden heeft ook de cavia last van een hittegolf en kan deze sterven. Bij 25 graden kunnen ze al snel erg last krijgen van de warmte. Wanneer de kooi binnen staat, is het handig om een fles met bevroren water, gewikkeld in een handdoek in de kooi te leggen. Mijn cavia’s gaan er altijd tegen aan liggen, als ze verkoeling zoeken!

Waarom het hebben van een knaagdier zo leuk is & tam maken

De verzorging klinkt in dit artikel misschien veel, maar dat is het echt totaal niet! De financiële kosten voor deze dieren zijn veel lager dan voor een kat of hond, ook handig om te weten!

Meer lezen over cavia’s? Klik dan hier: Mijn favoriete knuffelaars

Wat vind jij het leukste huisdier?

Liefs
x

P.s. Volg jij me al?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees de disclaimer.
Close