SLS Shampoo en betekenis

Heb jij wel eens gehoord of gelezen over de stof SLS? Een voorbeeld van deze stoffen zijn Sodium Laureth Sulfate of Sodium Lauryl Sulfate. SLS komt voor in shampoo. Maar wat is de betekenis?

We kennen allemaal wel die lekkere douchegel of die perfecte verzorgende shampoo die ons haar zo goed verzorgt. Maar verzorgen deze producten wel echt zo goed als ze altijd beloven, of geloven wij direct de fabrikant?

Wat is SLS?
SLS kun je zien als een hele agressieve reiniger. Het zit zowat in alle shampoos, afwasmiddelen, tandpasta en nog veel meer. Wanneer je last hebt van een droge huid of van bijvoorbeeld eczeem kun je beter deze stoffen links laten liggen. SLS droogt je huid uit en kan het behoorlijk irriteren. De stof zorgt er voor dat je de huid ontdoet van talg en vuil, maar ook dat je je natuurlijke huidvet oplost. Hierdoor kan je last krijgen van een droge schilferige huid, rode vlekken of puistjes. Het gevolg van deze producten is dat je huid steeds sneller vet wordt en dat je ook meer last krijgt van huidkwaaltjes. Wanneer we last krijgen van huidkwaaltjes moeten we dit weer verzorgen met een goede crème of andere producten om van dit probleem af te komen, erg vervelend dus!

Waarom worden er agressieve middelen in deze producten gestopt?
De stoffen SLS zijn goedkope ingrediënten en worden daarom veelvuldig door fabrikanten gebruikt. In de normale drogisterijen is het dan ook erg moeilijk om producten te kopen zonder SLS.

Tip: gebruik voor het wassen voor de huid een PH neutrale zeep. Dit zorgt ervoor dat de huid zijn eigen vochtbalans behoudt en voorkom je een onrustige huid. In PH neutrale zeep zit vaak wel SLS maar doordat er andere verzorgde ingrediënten inzitten behoudt het de goede zuurtegraad van de huid.

Hoe was ik mijn haar op een vriendelijke manier?
Wanneer je vaak je haar wast met een shampoo waar SLS in zit zorgt dit ook voor uitdroging op de hoofdhuid. Hierdoor kan je dus een geïrriteerde/jeukende hoofdhuid krijgen. Hoe word mijn haar dan schoon zonder shampoo?

Je zult het ongetwijfeld wel eens hebben gehoord: conditioner only. Nu zijn er vast mensen die denken, wordt mijn haar niet veel te vet, of wel schoon? Nee. In conditioner zitten milde reinigings- ingrediënten die er onder andere voor zorgen dat je haar niet zo snel uitdroogt en dus beter gehydrateerd blijft. In de conditioner zit dan ook geen SLS.

Mocht je veel producten gebruiken met siliconen dan kun je beter niet voor deze manier kiezen. Siliconen sluiten je haar min of meer af en hiervoor heb je weer een ‘agressieve reiniger’ shampoo met SLS nodig om het er uit te wassen.

Conditioner olie

  • Maak je haar zoals je normaal gewent bent nat en breng (het liefste) een siliconenvrije conditioner aan over je gehele haar. Wees hierbij niet te zuinig.
  • Masseer de conditioner goed op je hoofdhuid in. Hiermee maak je het vuil van je hoofdhuid los. Bij een shampoo hoef je niet veel van het product te gebruiken en ook niet lang op je hoofdhuid te masseren omdat hier agressieve reinigers inzitten.
  • Spoel het product goed uit en doe dit proces wat langer dan je gewend bent. Na het uitspoelen kun je er voor kiezen om nog een fijne conditioner (siliconenvrij) aan te brengen. Eigenlijk is dit dus dezelfde routine als het wassen met een shampoo.

Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen?

Mocht je je haar toch met een shampoo willen wassen kijk dan eens op de onderstaande linkjes. Dit zijn shampoos zonder SLS. (Odium coco-sulfaat wordt gebruikt om hun product te laten schuimen. Dit is een natuurlijke reiniger op basis van kokosolie.)

Liefs
x

Psst. Volg jij me al op @Enjoyyourownbeauty.nl @Foodvibes.nl of Youtube?

Join the Conversation

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees de disclaimer.
Close